Haber Detayı
14 Eylül 2017 - Perşembe 11:07
 
İki asırlık fırınlar "organik pekmez" için yakıldı
Karaman'ın Toroslar üzerine kurulu köylerinde devam eden kış hazırlıkları kapsamında, 200 yıl öncesinden kalan fırınlarda pekmez kaynatılıyor.
GÜNCEL Haberi
 İki asırlık fırınlar

Köylülerden 70 yaşındaki Bayır "Bazı köylerde pekmez kazanlarda kaynatılır fakat bizim köyümüzde pekmezin kaynatılması için özel fırınlar bulunur. Tavalar toprağa gömülüdür. Fırını bir kere yaktık mı 30-40 gün söndürmeyiz. Bizim bağlarımızda ilaç kullanılmaz. Yağış iyi olursa üzüm çok, havalar kurak olursa az olur. Yöntemimiz yüzlerce yıl önce nasılsa şimdi de aynı. Katkı maddesi bilmeyiz. Pekmezimiz tamamen doğal"

Karaman'ın Toros Dağları üzerine kurulu köylerinde devam eden kış hazırlıkları çerçevesinde, 200 yıl öncesinden kalma fırınlarda yıllardır aynı yöntemle pekmez yapılıyor.

Torosların yamaçlarında bulunan merkeze bağlı Akçaalan, Ada, Bayır, Kalaba, Çukur, Bucakkışla ve Bostanözü köylerinin en önemli gelir kaynağı bağcılık.

Bölgedeki bağcılığın tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Eski yerleşim yerlerinde Roma ve Bizans döneminden kalma, taşlara oyularak yapılan üzüm sıkma havuzlarını görmek mümkün.

Bir sene boyunca emek verilip yetiştirilen üzümlerin hasat zamanı eylül ayında, yörede hummalı çalışmalar yapılıyor. Yetiştirilen üzümlerin bir kısmını taze, bir kısmını kurutulduktan sonra satan üreticiler, ürünlerinin önemli bir bölümü ile de pekmez hazırlıyor.

Pekmez, yöre halkının kışın tüketeceği en önemli besinler arasında yer alıyor. İhtiyaç fazlası pekmez ise satılıp gelir elde ediliyor.

KÖPÜK İÇMEK İÇİN KİLOMETRELERCE ÖTEDEN GELENLER VAR

Pekmezin yapılma şekli ise yüzlerce yıldır hiç değişmedi. Bağ bozumu sonrası toplanan üzümler yıkandıktan sonra, çiğnenip suyu ile posası birbirinden ayrılıyor. Üzümün, "şıra" denilen suyu bir süre bekletildikten sonra kazanlarda kaynatılarak pekmeze dönüşüyor. Pekmez kaynarken kazanlarda oluşan köpük, misafirlere ikram ediliyor. Öyle ki sırf köpük içebilmek için yüzlerce kilometre uzaklıktan köye gelenler bile var.

Bayır köyünde pekmez fırını olan 70 yaşındaki Mustafa Bayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçimini bağcılık ve pekmez fırınından sağladığını söyledi.

Dedesinin ve babasının da pekmez fırını işlettiğini ifade eden Bayır, şöyle devam etti:

"Bu bizim işimiz. Aklım erdiğimden bu yana bu işi yapıyorum. Bazı köylerde pekmez kazanlarda kaynatılır fakat bizim köyümüzde pekmez kaynatılması için özel fırınlar bulunur. Tavalar toprağa gömülüdür. Fırını bir kere yaktık mı 30-40 gün söndürmeyiz. Gece gündüz tavalarda pekmez kaynar. Ben bu işi babamdan öğrendim. Babam da babasından öğrenmiş. Pekmez kaynarken uzaktanbaktığımda pekmezin olup olmadığını anlarım. 5 dakika bile az veya çok kaynatılırsa pekmezin kalitesi değişir." diye konuştu.

Torosların yamaçlarındaki bağlarda üzümden başka bir ürün yetişmediğini anlatan Bayır, köylülerin bir yıl boyunca verdikleri emeğin karşılığını eylül ayı gelince almaya başladıklarını aktardı.

 

"HER GELENİN BEREKETİYLE GELDİĞİNE İNANILIR"

Bayır, bağ bozumunun hemen ardından pekmez telaşının başladığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özenle kesilen üzümler çiğnenir ve şırası çıkarılır. Bu şıraya beyaz pekmez toprağı karıştırılır. Bunu karıştırmazsan pekmez olmaz. Pekmeze tat veren topraktır. Sonra bu şıra tavalara dökülür, 2-3 saat kaynatılır. Kaynarken sürekli karıştırılır. Dinlendirildikten sonra tüketilmeye hazır hale gelir. Pekmez dinlendirilirken savrulur. Savurma işlemi sırasında oluşan köpük herkese ikram edilir. Her gelenin bereketiyle geldiğine inanılır. Pekmez işi meşakkatlidir, yalnız yapılmaz. Konu komşu herkes diğerine yardım eder."

"PEKMEZDEN BAŞKA TATLI BİLMEYİZ"

Bölgenin pekmezinin kendine has aroması ve lezzeti olduğunu vurgulayan Bayır, şunları kaydetti:

"Bizim bağlarımızda ilaç kullanılmaz. Yağış iyi olursa üzüm çok, havalar kurak olursa az olur. Yöntemimiz yüzlerce yıl önce nasılsa şimdi de aynı. Katkı maddesi bilmeyiz. Tamamen doğal. Bağlarımızdaki asmalar bile bölgeye ait yerel çeşitler. Pekmezden başka tatlı bilmeyiz, 12 ay tüketiriz. Yapılan tatlılarda bile şekerden şerbet yerine pekmez kullanılır. Sezon boyunca yoldan geçen her araç burada durur. Misafir olup, köpük içerler. Tanıyıp tanımamamız önemli değil. Ben yolu düşen herkesi köyümüze davet ediyorum."

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: , İki, asırlık, fırınlar, "organik, pekmez", için, yakıldı,
Yorumlar
Diğer Haberler
FETÖ'cü eski savcıdan bomba itiraflar isim-isim verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğitim için Batı'ya gönderilenler batının gönüllü ajanı haline geldi
Yargıtay'dan tecavüzcüsünün kafasını kesen kadına iyi haber!
CHP'li eski milletvekiline FETÖ soruşturması
Kulisler hareketlendi... AK Parti yerel seçimleri erkene mi alıyor?
Abdullah Gül'ün eski danışmanı yazdı bu kez çok ciddi geliyor!
Kürt planının üçüncü ayağı ve ABD'li yarbayın 27 yıl önce söyledikleri
Bomba Melih Gökçek ve Ali Babacan iddiası
Nasıl kıydınız! Kalbine bıçak saplayıp tekme tokat dövdüler
Rusya'dan Türkiye'ye: Tarihi birlikte yazabiliriz
Irak ordusu harekete geçti! Sıcak gelişmeler yaşanıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de önemli açıklamalar
Bakan müjdeyi verdi, isteyen alabilecek: Faizsiz 700 bin TL kredi!
Türkiye'de yasak ama peynir-ekmek gibi satılıyor
Bankalardan vatandaşa hayati uyarı! Bunu sakın yapmayın!
Gülse Birsel: Uuu bu eğitim sistemi tam bir lunapark dostum!
Ahmet Yavuz'dan Türkiye'ye referandum uyarısı
Sebze meyve satışında yeni dönem: Artık böyle satılacak!
Bakan müjdeyi verdi, isteyen alabilecek: Faizsiz 700 bin TL kredi!
BULUT ve AKIN DOĞAN ÇOK SIKI ÇALIŞIYOR
BULUT ve AKIN DOĞAN ÇOK SIKI ÇALIŞIYOR
KOTO’YA, GEÇMİŞİNE GÜVENEN ADAY OLSUN
Destici'den bomba referandum iddiası! İkinci İsrail devleti...
Polis Meslek Yüksekokulu'nda helikopter kazası!
Boşanma tazminatı için 20 milyar Euro
Kasada bulunan 1 dolarlarla ilgili flaş gelişme: 14 tutuklama talebi
İspanya hükümeti Katalan bölgesel hükümetine el koydu
Haberi alan koşup sarıldı ilçede ilk kez yaşandı!
Niğde'de son dakika helikopter kazası! Şehit haberi var
İlk kez denedi siparişlere yetişemedi
AK Parti'de şok istifa! Sarı saçlı fotoğrafını paylaşınca...
Barzani: Referandumu ancak bu şekilde erteleriz
Çiftçiye dev destek
Ankara'da neler oluyor? Komutanların biri gitti diğeri geldi
Piknikte can pazarı yaşandı
Mal paylaşımı kavgası cinayetle bitti
Haber Yazılımı