Haber Detayı
14 Eylül 2017 - Perşembe 11:07
 
İki asırlık fırınlar "organik pekmez" için yakıldı
Karaman'ın Toroslar üzerine kurulu köylerinde devam eden kış hazırlıkları kapsamında, 200 yıl öncesinden kalan fırınlarda pekmez kaynatılıyor.
GÜNCEL Haberi
 İki asırlık fırınlar

Köylülerden 70 yaşındaki Bayır "Bazı köylerde pekmez kazanlarda kaynatılır fakat bizim köyümüzde pekmezin kaynatılması için özel fırınlar bulunur. Tavalar toprağa gömülüdür. Fırını bir kere yaktık mı 30-40 gün söndürmeyiz. Bizim bağlarımızda ilaç kullanılmaz. Yağış iyi olursa üzüm çok, havalar kurak olursa az olur. Yöntemimiz yüzlerce yıl önce nasılsa şimdi de aynı. Katkı maddesi bilmeyiz. Pekmezimiz tamamen doğal"

Karaman'ın Toros Dağları üzerine kurulu köylerinde devam eden kış hazırlıkları çerçevesinde, 200 yıl öncesinden kalma fırınlarda yıllardır aynı yöntemle pekmez yapılıyor.

Torosların yamaçlarında bulunan merkeze bağlı Akçaalan, Ada, Bayır, Kalaba, Çukur, Bucakkışla ve Bostanözü köylerinin en önemli gelir kaynağı bağcılık.

Bölgedeki bağcılığın tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Eski yerleşim yerlerinde Roma ve Bizans döneminden kalma, taşlara oyularak yapılan üzüm sıkma havuzlarını görmek mümkün.

Bir sene boyunca emek verilip yetiştirilen üzümlerin hasat zamanı eylül ayında, yörede hummalı çalışmalar yapılıyor. Yetiştirilen üzümlerin bir kısmını taze, bir kısmını kurutulduktan sonra satan üreticiler, ürünlerinin önemli bir bölümü ile de pekmez hazırlıyor.

Pekmez, yöre halkının kışın tüketeceği en önemli besinler arasında yer alıyor. İhtiyaç fazlası pekmez ise satılıp gelir elde ediliyor.

KÖPÜK İÇMEK İÇİN KİLOMETRELERCE ÖTEDEN GELENLER VAR

Pekmezin yapılma şekli ise yüzlerce yıldır hiç değişmedi. Bağ bozumu sonrası toplanan üzümler yıkandıktan sonra, çiğnenip suyu ile posası birbirinden ayrılıyor. Üzümün, "şıra" denilen suyu bir süre bekletildikten sonra kazanlarda kaynatılarak pekmeze dönüşüyor. Pekmez kaynarken kazanlarda oluşan köpük, misafirlere ikram ediliyor. Öyle ki sırf köpük içebilmek için yüzlerce kilometre uzaklıktan köye gelenler bile var.

Bayır köyünde pekmez fırını olan 70 yaşındaki Mustafa Bayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçimini bağcılık ve pekmez fırınından sağladığını söyledi.

Dedesinin ve babasının da pekmez fırını işlettiğini ifade eden Bayır, şöyle devam etti:

"Bu bizim işimiz. Aklım erdiğimden bu yana bu işi yapıyorum. Bazı köylerde pekmez kazanlarda kaynatılır fakat bizim köyümüzde pekmez kaynatılması için özel fırınlar bulunur. Tavalar toprağa gömülüdür. Fırını bir kere yaktık mı 30-40 gün söndürmeyiz. Gece gündüz tavalarda pekmez kaynar. Ben bu işi babamdan öğrendim. Babam da babasından öğrenmiş. Pekmez kaynarken uzaktanbaktığımda pekmezin olup olmadığını anlarım. 5 dakika bile az veya çok kaynatılırsa pekmezin kalitesi değişir." diye konuştu.

Torosların yamaçlarındaki bağlarda üzümden başka bir ürün yetişmediğini anlatan Bayır, köylülerin bir yıl boyunca verdikleri emeğin karşılığını eylül ayı gelince almaya başladıklarını aktardı.

 

"HER GELENİN BEREKETİYLE GELDİĞİNE İNANILIR"

Bayır, bağ bozumunun hemen ardından pekmez telaşının başladığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özenle kesilen üzümler çiğnenir ve şırası çıkarılır. Bu şıraya beyaz pekmez toprağı karıştırılır. Bunu karıştırmazsan pekmez olmaz. Pekmeze tat veren topraktır. Sonra bu şıra tavalara dökülür, 2-3 saat kaynatılır. Kaynarken sürekli karıştırılır. Dinlendirildikten sonra tüketilmeye hazır hale gelir. Pekmez dinlendirilirken savrulur. Savurma işlemi sırasında oluşan köpük herkese ikram edilir. Her gelenin bereketiyle geldiğine inanılır. Pekmez işi meşakkatlidir, yalnız yapılmaz. Konu komşu herkes diğerine yardım eder."

"PEKMEZDEN BAŞKA TATLI BİLMEYİZ"

Bölgenin pekmezinin kendine has aroması ve lezzeti olduğunu vurgulayan Bayır, şunları kaydetti:

"Bizim bağlarımızda ilaç kullanılmaz. Yağış iyi olursa üzüm çok, havalar kurak olursa az olur. Yöntemimiz yüzlerce yıl önce nasılsa şimdi de aynı. Katkı maddesi bilmeyiz. Tamamen doğal. Bağlarımızdaki asmalar bile bölgeye ait yerel çeşitler. Pekmezden başka tatlı bilmeyiz, 12 ay tüketiriz. Yapılan tatlılarda bile şekerden şerbet yerine pekmez kullanılır. Sezon boyunca yoldan geçen her araç burada durur. Misafir olup, köpük içerler. Tanıyıp tanımamamız önemli değil. Ben yolu düşen herkesi köyümüze davet ediyorum."

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: , İki, asırlık, fırınlar, "organik, pekmez", için, yakıldı,
Yorumlar
Diğer Haberler
Rezil Adam, İş Merkezinde Çöp Kutusuna Tuvaletini Yaptı! Kamera Kayıttaydı
Rezil Adam, İş Merkezinde Çöp Kutusuna Tuvaletini Yaptı! Kamera Kayıttaydı
Gömleğiyle Kendini Asan Üniversite Öğrencisini Mezarlık Görevlisi Kurtardı
Gömleğiyle Kendini Asan Üniversite Öğrencisini Mezarlık Görevlisi Kurtardı
Muharrem İnce, New York Times
Muharrem İnce, New York Times'ta: "Pratik zekalı, akıllı ve komik"
Seçime 24 saat kala son anket: Erdoğan ve İnce ikinci tura kalıyor
Seçime 24 saat kala son anket: Erdoğan ve İnce ikinci tura kalıyor
Muharrem İnce
Muharrem İnce'den anketleri ters köşe yapacak oy tahmini
9 gündür iz yok! Leyla yarın aranmayacak
9 gündür iz yok! Leyla yarın aranmayacak
9 Siyasi Parti, 24 Haziran Seçimlerinde Muharrem İnce
9 Siyasi Parti, 24 Haziran Seçimlerinde Muharrem İnce'ye Destek Kararı Aldı
15 Temmuz Darbe Girişiminin Kilit İsmi Adil Öksüz
15 Temmuz Darbe Girişiminin Kilit İsmi Adil Öksüz'ün Bacanağı Yakalandı
10 kurşunlu cinayete akıl almaz savunma!
10 kurşunlu cinayete akıl almaz savunma!
İşte yıllardır merak edilen Fuat Avni!
İşte yıllardır merak edilen Fuat Avni!
Son dakika: Erdoğan: CHP 15 Temmuz
Son dakika: Erdoğan: CHP 15 Temmuz'un içindedir
Muharrem İnce: İkinci turda ben kazanacağım
Muharrem İnce: İkinci turda ben kazanacağım
Cumhurbaşkanı Erdoğan Seçime Bir Gün Kala Rekor Kırdı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan Seçime Bir Gün Kala Rekor Kırdı!
Bakan bu yıla mahsus diyerek binlerce öğrenciye müjdeyi verdi!
Bakan bu yıla mahsus diyerek binlerce öğrenciye müjdeyi verdi!
Kahraman Madenci, Göçük Altında Kalan 2 Arkadaşını nasıl Kurtardıklarını Anlattı
Kahraman Madenci, Göçük Altında Kalan 2 Arkadaşını nasıl Kurtardıklarını Anlattı
FETÖ
FETÖ'cü Hain 15 Temmuz'da Gülen'e Mesaj Atmış: Ölüm Kalım, Abi Bozun Namazı
Selahattin Demirtaş
Selahattin Demirtaş'tan Dünya Kupası Yorumu: Benim Moreli Sıfır Sıfır Sıfır, Zalım Hırvatlar
Oy kullanırken bunlara dikkat!
Oy kullanırken bunlara dikkat!
Erdoğan
Erdoğan'dan sert 15 Temmuz çıkışı: CHP, darbe girişiminin adeta içinde!
Minik Leyla her yerde aranırken beyaz minibüsün sırrı çözüldü
Minik Leyla her yerde aranırken beyaz minibüsün sırrı çözüldü
Suriye
Suriye'yi soran Macron'a, Erdoğan'dan tokat gibi cevap!
Çok çıldıracaklar diyen Erdoğan
Çok çıldıracaklar diyen Erdoğan'dan vatandaşlara büyük müjde!
Demirtaş
Demirtaş'tan Dünya Kupası için ilginç yorum!
Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT
Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT'de soruları cevapladı
9 siyasi parti, seçime saatler kala İnce
9 siyasi parti, seçime saatler kala İnce'ye destek kararı verdi!
Tokat
Tokat'ta iki aile birbirine girdi!
Polisler ağaç boyadı, görenler belediyeye tepki gösterdi
Polisler ağaç boyadı, görenler belediyeye tepki gösterdi
9 gündür aranan kişinin cesedi bulundu!
9 gündür aranan kişinin cesedi bulundu!
Akşener: 500 lira verip AKP
Akşener: 500 lira verip AKP'ye mühür basılı zarfı veriyorlar, boş zarfı istiyorlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bilinmeyen yönleri belgesel oluyor
Muharrem İnce Halk Arenası
Muharrem İnce Halk Arenası'nda: Erdoğan'ı gözünüzde büyütmeyin...
Fındık tarlasında bulundu! Akıl almaz olay
Fındık tarlasında bulundu! Akıl almaz olay
Bahçeli
Bahçeli'den AKP'ye sert mesaj: Davutoğlu'nun hatalarını yaparlarsa her şey...
Albaylar FETÖ
Albaylar FETÖ'nün askeri yargıdaki yapılanmasını anlattı
Maden ocağında göçük: 2 işçi göçük altında
Maden ocağında göçük: 2 işçi göçük altında
Başbakan Yıldırım: Dolaşa dolaşa kördüğüm...
Başbakan Yıldırım: Dolaşa dolaşa kördüğüm...
Haber Yazılımı
izmit escort kocaeli escort escort izmit