Haber Detayı
18 Ekim 2017 - Çarşamba 11:15
 
O bir et sanatçısı
Mavi gözlü. Uzun saçlı. Küpeli. Selanik göçmeni. Ve en önemlisi bıçağı ve maşayı eline aldığında gerçek bir sanatçı. Bilin bakalım kimden bahsediyoruz? Elbette ki İzmit’in son dönemlerde en önemli lezzet duraklarından biri olan Mete Kasap&Izgara’nın kurucusu Murat Pala’dan söz ediyoruz.
GÜNDEM Haberi
O bir et sanatçısı

Mavi gözlü. Uzun saçlı. Küpeli. Selanik göçmeni. Ve en önemlisi bıçağı ve maşayı eline aldığında gerçek bir sanatçı. Bilin bakalım kimden bahsediyoruz? Elbette ki İzmit’in son dönemlerde en önemli lezzet duraklarından biri olan Mete Kasap&Izgara’nın kurucusu Murat Pala’dan söz ediyoruz. 


Röportaj: Yeşim Salihoğlu Şener


Bir tarafı geleneksel, bir tarafı uçsuz bucaksız yeniliklere açık. 41 yaşında, dedeleri Selanik göçmeni ama o doğma büyüme İzmitli. Baba mesleği kasaplığa sürdürürken 2014 yılında açtığı 70 kişilik kapasiteye sahip mekanında harika lezzetler yaratıyor. Burada hem kasaplığa devam ediyor hem de müşterilerini ağırlıyor. 


TUTKUSUYLA İLHAM VERİYOR  
Ete hak ettiği değeri veren Murat Pala, her gün 15 saat çalıştığını söyleyerek başlıyor: “Ben sadece sevdiğim işi en iyi şekilde yapmak istiyorum. Hafta sonu tatili veya yıllık tatilim yok maalesef. Burası benim evim gibi. Günün sadece iki saatini aileme ayırıyorum, geriye kalan sürede de uyuyup dinlenmeye çalışıyorum. Beni görmek isteyen arkadaşlarım buraya geliyorlar”. Bu sözleri o kadar inanarak söylüyor ki işini aşkla yapan biri olduğunu hemen anlıyoruz. 

 


“İYİ ET”İN PEŞİNDEN…
Mete Kasap&Izgara’daki etler Çanakkale ve Konya’dan, küçükbaşlar ise Balıkesir’den geliyor. Buradaki etlerin çoğunun üreticisi de yine Murat Bey. “Dışarıdan da kaliteli et bulduğumda onları da alıyorum” diyor ve bize her cumartesi akşamı “iyi et”in peşinden nasıl gittiğini anlatıyor: “Her cumartesi akşamı saat 11.00 gibi dükkanı kapatıyorum. Eve gidip yemek yiyip, duşumu aldıktan sonra İstanbul Mega Center’a gidiyorum, Bayrampaşa’ya. Gece 01.30 gibi oraya varıyorum. Orada yaklaşık 250 büyük baş hayvan kesiliyor. Saat gece yarısı 03.00 gibi hayvanları buzhaneye indiriyorlar. Sonra benim işim başlıyor. Elimde bir testere ile en iyi eti bulmaya çalışıyorum. Bu durum sabah 5-6 ya kadar sürüyor. Sonra İzmit’e dönüyorum, kahvaltı ediyorum ve tekrar dükkana geliyorum”.  

 


FİYATI DÜŞÜRMENİN YOLLARI VAR AMA…
Başiskele’de mütevazi görünüme sahip bu dükkan, etler masaya geldiğinde adeta devleşiyor. Eti ilk aşamasından, pişirmesine ve sunumuna kadar Murat Bey yapmaya çalışıyor.  Kendisi hep butik kalmak istiyor, çok fazla büyümek gibi bir derdi yok. “Bizi bilen ve seven müşterilerimiz zaten buraya kadar geliyorlar. İyi ve kaliteli bir müşteri portföyümüz var” diyerek çok büyümenin kaliteyi riske atmak demek olduğunu, insanların kaliteli damak tadına bir defa alıştı mı değişikliği herkesin kolayca fark ettiğini söylüyor. Fiyat konusunda kendisini eleştirenler olduğunu da dile getiren Murat Pala bu konuya da açıklık getiriyor: “Genellikle fiyatlarımız konusunda eleştiri alıyoruz. Biz bu fiyatları düşürebiliriz, elbette ki bazı yolları var. Ama lezzet de aynı oranda düşer ve fiyata itiraz eden kişi bir daha gelmez. Bizim etlerimiz çok farklı aromalara sahip lezzetli ve güzel etler. Ben ve ekibim bunun için çok uğraşıyoruz”.

 


HER CUMA KUZU KAPAMA GÜNÜ
Et başlı başına bir kültür, bundan şüphemiz yok. Ama et sektöründe de bazı trendler var. Malum her gün açılan steak house’lar bunun en büyük göstergesi. Eti dinlendirerek, marine ederek insanlara sunan bir sektör oluştu. Mete Kasap&Izgara’da bu tür etleri bulabileceğiniz gibi bizim kültürümüze uygun şekilde hazırlanan etler de var. “Cuma günleri ben burada kuzu kapama diye bir geleneksel yemeğimiz var, onu yapıyorum. Et kemiğinden ayrılmaz, uzun süre pişirilir. Et yumuşacık olur ve afiyetle yenir. Müşteriler ilk önce kuzu eti olduğu için buna tepki gösterdi. Ama şu anda herkes severek yiyor. Ayrıca eti yağından ayırarak en büyük kötülüğü yapıyoruz kendimize. Eti yağıyla birlikte yediğiniz zaman alınması gereken vitaminleri alabilirsiniz. Yağsız etin hiçbir anlamı yok” diye önemli bir ipucu da veriyor Murat Bey. 

 


MEZELER… MEZELER…
Ve tabii bir de meze gerçeği var. Mete Kasap&Izgara’daki mezeler de yine orada yapılıyor. Özenle seçilen malzemeler, geleneksel yöntemlerle hazırlanarak masanıza geliyor. Kuru patlıcan dolması, taze fasulye, pancar… Hepsi birbirinden lezzetli, kesinlikle denemenizi öneririz. 

 


SON OLARAK İKİ ÖNEMLİ HUSUS
Mete Kasap&Izgara için yazılacak çok şey var. Ancak yazıyı da bir yerde bitirmemiz gerekiyor. Son noktayı koymadan mekan ile ilgili bilmeniz gereken iki konuyu daha yazmalıyız. Birincisi; Mete Kasap&Izgara yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirleriniz için çok uygun bir nokta. Gelen misafire asla mahcup olmayacağınıza eminiz. İkinci önemli konu ise mekan, evde barbekü yapmak isteyenlere de hizmet veriyor. Siz sadece kişi sayısını söylüyorsunuz onlar mangallarıyla, etleriyle, tabakları, çanaklarıyla evinize kadar gelip, eti pişirip servis ediyor. Size de lezzetin keyfini çıkarmak kalıyor.  

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: O, bir, et, sanatçısı,
Yorumlar
Haber Yazılımı escort bayan istanbul escort şirinevler escort escort şirinevler
ankara escort
tuzla escort alanya escort kartal escort tuzla escort